Vastendieet, alles wat je hierover moet weten!

Iedereen kent het begrip ‘vasten’ wel. Waarbij de een denkt aan het vasten tijdens de ramadan, denkt de ander aan het steeds populairder wordende vastendieet. Het gaat hier beide om een periode van niet eten, maar met andere intenties. In deze blog gaan we het hebben over vasten met als doel gezonder te leven, op gewicht te blijven of juist wat gewicht te verliezen. In de huidige maatschappij worden we platgegooid met allerlei diëten, van het keto dieet tot het vastendieet. Maar wat is het vastendieet precies? En wat komt hier allemaal bij kijken?
Vastendieet

Op deze pagina

Wat is een vastendieet?

Vasten wordt omschreven als het geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode. Een vastendieet kenmerkt zich dan ook door een voedingspatroon waarin een of meerdere periodes van vasten zijn opgenomen. Hierin zijn verschillende variaties mogelijk waardoor er verschillende vormen van het vastendieet bestaan.

Wie kan gebruiken maken van dit dieet?

Uiteraard kan iedereen een bepaald dieet aanhouden, maar uiteindelijk willen we afvallen zonder dieet en is vasten hierin een tool. . Wil je gebruik maken van een tool als het vastendieet dan is het belangrijk om al enige tijd een gezond en gebalanceerd eetpatroon te hebben. Mensen met zwaar overgewicht zien vasten als een korte route naar een gezond en fit lichaam maar het omgekeerde is waar. Wanneer je lichaam al tijden geen celvoeding toegediend krijgt maar vooral voorbewerkt voedsel is de nutriëntendichtheid in het lichaam erg laag. Voor deze mensen kan het vasten een negatief effect hebben omdat de giftige stoffen, vastgehouden in plekken zoals de lever, niet kunnen worden afgevoerd. Hetzelfde geldt voor ondervoede mensen. Deze personen hebben tevens weinigen middelen om de magie van het vasten zijn werk te laten doen. Daarentegen kan vasten voor personen met een bepaalde mate van bewustzijn als het gaat om eten veel positieve effecten hebben.

Wat is de reden om te vasten

Het jezelf onthouden van voeding of vocht kan verschillende redenen hebben. Zoals gezegd vast niet iedereen met dezelfde intenties en kunnen de beweegredenen erg uiteenlopen. Echter, er zijn een aantal belangrijke voordelen waar iedereen die in goede gezondheid vast baat bij kan hebben.

1.Celregeneratie

Celregeneratie is het herstellen en vernieuwen van beschadigde cellen. Naast andere lichaamsprocessen is dit een belangrijk proces, want we kunnen nu eenmaal niet zonder gezonde cellen. Je verwacht het misschien niet, maar vasten stimuleert deze regeneratie ook wel Autofagie genoemd. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de cellen tijdens het vasten minder aandacht hoeven te besteden aan de spijsvertering, waardoor er meer aandacht overblijft voor het herstellen van cellen en het vervoeren van afvalstoffen. Deze celreparatie processen zorgen om de langere termijn voor een betere gezondheid en mogelijk een langer leven. .

2. Verbeterde insuline regeling

Insuline is een van de belangrijkste hormonen in ons lichaam. Insuline speelt een grote rol bij zowel de glucose- als de vetstofwisseling. Insuline wordt door ons lichaam aangemaakt op het moment dat het glucose in het bloed stijgt, meestal is dit na het eten van een maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat de vetstofwisseling in het lichaam wordt gestimuleerd bij een laag insulineniveau, zoals bij vasten. Vasten zorgt er immers voor dat de glucosespiegel in het bloed laag blijft en weinig insuline wordt aangemaakt.

Vitaliteit

Vitaliteit is een enorm breed begrip met verschillende definities. Zo betekent vitaliteit voor de een een goede fysieke gezondheid en voor de ander een positieve mindset. Er bestaan verschillende manieren om je vitaliteit een boost te geven, vasten is er daar een van. Door te vasten reset je namelijk als het ware lichaam en geest. Door niet aan eten te denken, krijgt je geest de ruimte voor andere dingen. Hierdoor voel je je emotioneel stabieler, kan je beter met stress omgaan, kun je langer met iets bezig zijn en ben je in staat om eerder te herstellen van moeilijke of uitputtende situaties.

Ontgiftigen

Om je gezondheid een flinke boost te geven, is het soms goed om je lichaam te reinigen van alle afval- en gifstoffen. Een gezond lichaam is over het algemeen goed in staat om schadelijke en giftige stoffen zelf weg te filteren, maar helaas leven de meeste van ons in vervuilde omgeving en krijgen we via ons voedsel veel onnatuurlijke stoffen binnen. Daarnaast zijn we gewend constant te eten waardoor het lichaam de tijd en energie niet heeft om aan een grote schoonmaak te beginnen. Om deze reden kan het goed zijn om je lichaam te ontgiften door middel van vasten.

Welke varianten van het vastendieet bestaan er?

Er zijn verschillende vormen waarop het dieet toegepast kan worden. Welk dieet voor jou werkt is afhankelijk van je voorkeur. Voor de een werkt het immers om bepaalde dagen in de week te vasten, terwijl de ander hier liever vaste tijden op een dag voor inplant. Daarnaast zou je primaire doel ook invloed moet hebben op je keuze. Dit zijn een aantal varianten:

5/2 dieet

Dit dieet, ook wel ‘The Fast Diet’ genoemd, stamt uit het jaar 2012 en is dus al even op de markt. Door dit dieet te volgen, focus je vooral het verlagen van je calorie inname met als doel het verlies van overtollige kilo’s.

Dit dieet kenmerkt zich door gebruik te maken van de zeven dagen in de week, waarvan je vijf dagen ‘normaal’ blijft eten en op twee dagen je voedingsinname vermindert tot 500 à 600 calorieën per dag. In tegenstelling tot veel andere diëten, bevat het 5 2 dieet geen restricties voor bepaalde voedingsmiddelen. Wel is het advies om zowel op vastendagen als niet vastendagen je concentreert op bladgroente, magervlees, eieren, soep, thee, zwarte koffie en water.

Deze manier van diëten spreekt mensen aan omdat je vaak snel resultaat behaald. Daarnaast wordt het hongergevoel niet uitgelokt en krijgt je lichaam niet de kans om in de spaarstand te raken. Voor velen is het hierom niet meer alleen een dieet, maar meer een lifestyle. Is je primaire doel afvallen dan kan dit vastendieet het uitproberen waard zijn. Echter, is je primaire doel het opschonen van het lichaam voor gezondheidsdoeleinde dan hebben andere variaties van het vastendieet te voorkeur.

16/8

Misschien klinkt deze term je wel bekend in de oren, intermittent fasten is namelijk steeds populairder geworden. In het Nederlands is deze term ook wel te vertalen als ‘onderbroken vasten’. Ook hierbij wordt niet bepaald wat je eet, maar wel wanneer en hoelang je wel of niet eet. Meestal worden er vaste tijden gesteld waarop je mag eten, de rest van de tijd vast je.

De meest bekende vorm van intermittend fasting is het 16/8 schema. Volgens dit schema eet je acht uur op een dag wel en 16 uur per dag niet. Door de kortere tijdsperiode waarop je iets kan eten, zorgt het intermittent fasten ervoor dat je automatisch minder gaat eten en een verlaagde dagelijkse calorie-inname hebt.

Wij maken zelf weekelijks gebruik van intermittent fasten omdat dit zowel je colorie-inname beperkt als dat het de gezondheidsvoordelen oplevert van een korte vast. Denk hierbij aan stabilisatie van de bloedsuikerspiegel en aanmaak van het groeihormoon.

24 uur of langer vasten

Hierbij kies je ervoor of een of meerdere dagen in de week een volledige dag, dus 24 uur niks te eten. Het maakt hierbij niet uit of het van ‘s ochtends tot ‘s ochtends is, of van ‘s avonds tot ‘s avonds. Door deze lange periode van vasten in je eetpatroon te bouwen, zal je lichaam op langere termijn minder binnenkrijgen waardoor je gewicht verliest. Het is wel van belang om op de dagen waarop je wel eet niet veel meer extra te eten dan normaal.

Tijdens een vast van 24 begin je pas echt van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Je lichaam gaat in ketose en je begint daadwerkelijk vet te verbranden voor energie. Wanneer je eenmaal 24 uur aan het vasten bent start ook het celregeneratie proces. Wil je een lange vast optimaal benutten zorg dan dat je in een staat verkeert van totale ontspanning.

Tips om te vasten

Vasten kan als moeilijk worden ervaren. Dit komt vooral omdat ons lichaam tijdens het vasten allerlei seintjes afgeeft waardoor we verlangen naar eten. Maar oefening baart kunst, je lichaam went ook na het tijdje aan het vasten. Hier zijn een aantal tips om vasten vol te houden:

1. Drink voldoende

Hoewel in sommige gevallen drinken ook niet toegestaan is, mag je bij de meeste vastendiëten gewoon blijven drinken. Naast dat je lichaam een bepaalde hoeveelheid vocht per dag nodig heeft, krijg je tijdens het vasten ook geen vocht meer van voedingsmiddelen binnen. Om uitdroging te voorkomen, is het daarom extra belangrijk om voldoende te drinken.

Let op! Tijdens een vast is het bedoeling dat je geen calorieën binnenkrijgt. Dingen die je kan drinken zijn: thee, water, koffie en spa rood. Doe je een vast van 24 uur of langer zorg dat ook dat je om de zoveel glazen een snufje zout in het water doet. Dit ondersteunt de vochthuishouding door de aanvoer van elektrolyten.

2. Eet geen feestmaal na een periode van vasten

Het kan heel verleidelijk zijn om na het vasten een stevige maaltijd te verorberen. Toch kan dit negatieve gevolgen hebben voor je lichaam. Zo kun je je hierdoor heel opgeblazen en moe voelen. Daarnaast breng je door deze calorierijke maaltijd je gewichtsverlies in gevaar.

Conclusie

Een vastendieet bestaat er dus in allerlei soorten en maten, maar wat ze gemeen hebben is het jezelf onthouden van voeding voor een bepaalde periode. De keuze tot vasten kan verschillende redenen hebben. Voor sommige liggen er religieuze redenen aan ten grondslag, voor anderen is hun gezondheid de reden.

Ben je bewust van het feit dat vasten naar het afvallen ook erg goed is voor de weerbaarheid van het lichaam. Door te vasten zorg je voor een bepaalde mate van stress op het lichaam. Voor een gezond persoon kan dit worden gezien als een training van de mentale en fysieke veerkracht. Wanneer je niet in gezonde staat verkeerd kan vasten juist het omgekeerde effect hebben. Het lichaam van deze personen verkeert als constant in een staat van stress en kan deze uitdaging er niet bij hebben. Deze personen dienen zich eerst te focussen op een verantwoord en gebalanceerd voedingspatroon.