Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling, een belangrijk maar ontastbaar begrip. Dat het om een ontwikkeling van jezelf gaat, staat vast. De context waarin deze ontwikkeling plaatsvindt en het belang dat iemand erbij heeft, verschillen echter flink. Niet gek dus dat iedereen een ander idee heeft bij het begrip. Ondanks dat velen weten wat ermee bedoeld wordt, roept het ook nog vele vragen op. Wat is persoonlijke ontwikkeling nu eigenlijk echt? Waarom is het zo belangrijk? En hoe kun je jezelf ontwikkelen? Allerlei ingewikkelde vragen die we in deze blog zullen beantwoorden.
Persoonlijke ontwikkeling

Op deze pagina

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Zoals de naam al zegt, is een persoonlijke ontwikkeling een ontwikkeling van jezelf, van jou als individu. Nu kun je hierbij denken aan het opgroeien van kind naar volwassenen, een bekend en duidelijk ontwikkelingsproces. In de kindertijd leren we immers allerlei dingen door letterlijk te vallen en op te staan. Hoewel dit leervermogen in de loop der jaren af lijkt te nemen, verliezen we als mens nooit de kracht om iets nieuws te creëren en te bouwen.

Persoonlijke ontwikkeling vindt het gehele leven plaats. Zonder dat we het misschien door hebben, zijn we continu op zoek naar ons zelfbewustzijn, onze identiteit, onze talenten en potenties, de beste kwaliteit van leven, onze dromen en manieren om deze dromen te verwezenlijken. Hoewel dit misschien onbewust lijkt te gebeuren, is persoonlijke ontwikkeling een bewust proces waarmee we het beste uit onszelf en ons leven willen halen.

Waarom is persoonlijke ontwikkeling van belang?

De een hecht misschien minder waarde aan zijn persoonlijke ontwikkeling, de ander is er dagelijks mee bezig. Toch zijn velen het erover eens dat het ontwikkelen van jezelf van groot belang is. Onze hersenen zijn immers niet voor niets in staat om nieuwe verbindingen te maken en nieuwe dingen te leren. Om het leven te leiden zoals jij dat wil, zul je jezelf in bepaalde mate moeten ontwikkelen. Dit kan op verschillende manieren en in verschillende dimensies: fysiek, mentaal, spiritueel en sociaal.
Persoonlijke ontwikkeling is daarom ook voor iedereen anders. De één heeft immers meer moeite met een bepaalde dimensie dan de ander.

Bewust bezig zijn met jouw persoonlijke ontwikkeling vergt tijd en aandacht, maar heeft zeker een aantal voordelen. Zo zorgt persoonlijke groei bijvoorbeeld voor een betekenisvol leven, voldoening, geluk, gezondheid en een positieve verandering bij anderen.

Hoewel niet iedereen dit inziet, heeft persoonlijke ontwikkeling dus wel degelijk een positief effect op jou als persoon en jouw kwaliteit van leven. Reden dus om bewust te zijn van de ontwikkeling die jij nog kunt maken en hiermee aan de slag te gaan!

Hoe stel je een persoonlijk ontwikkelingsplan op?

Jezelf persoonlijk ontwikkelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar moet je beginnen? Waar liggen jouw kwaliteiten en waarin zijn eventuele verbeteringen mogelijk? Hoewel we vaak wel een aantal kansen of doelen zien wat betreft onze persoonlijke ontwikkeling, zijn we geneigd deze nog even aan de zijlijn te laten liggen. Belemmerende overtuigingen als ‘dat kan ik toch niet’ of ‘het is niet het juiste moment’ zorgen er vervolgens voor dat we belangrijke doelen niet bereiken. Dit betekent echter niet dat de doelen te hoog gegrepen zijn.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan dan ook een uitkomst bieden. Het is een simpele manier om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijke ontwikkeling, doelen en mogelijkheden. Het plan is voornamelijk gericht op het in kaart brengen van de aspecten in jouw leven die focus en aandacht verdienen. Hierdoor kun je makkelijker doelen stellen en deze ook daadwerkelijk bereiken. Hier is een stappenplan voor het maken van jouw persoonlijke ontwikkelingsplan:

1. Schrijf op waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt

Iedere dag worden we blootgesteld aan allerlei prikkels, verwachtingen en hobbels. De ene dag is de hobbel iets lager dan de andere dag, maar daardoor niet minder moeilijk. Ga bewust op zoek naar de hobbels in jouw leven die regelmatig terugkeren. Op welke levensgebieden hebben ze invloed? Welke gebieden in het leven verdienen jouw aandacht?

2. Zet doelen op papier

Het klinkt misschien suf om een aantal doelen op papier te zetten, je kunt ze misschien makkelijk voor de geest halen, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het opstellen van doelen van belang is om de doelen daadwerkelijk te bereiken. Door jouw persoonlijke doelen visueel te maken, blijf je langer gefocust, voorkom je uitstel, houdt je zicht op jouw voortgang, haal je het beste uit jezelf en heb je meer kans op succes.

3.Bedenk welke vaardigheden je voor deze doelen nodig hebt

Het bereiken van gestelde doelen lukt vaak niet met twee vingers in de neus, de doelen heb je immers niet voor niets opgesteld. Voordat je aan de doelen kan werken, is het dan ook belangrijk om inzicht te krijgen in de benodigde vaardigheden. Wat heb je nodig om jouw doelen te bereiken? Kan je hierbij hulp van anderen inschakelen of moet je zelf investeren in bepaalde competenties?

4. Ga met jouw doelen aan de slag

De laatste stap in het persoonlijk ontwikkelingsplan is het aanpakken van jouw knelpunten door met jouw doelen aan de slag te gaan. Dit klinkt makkelijk, maar niks blijkt minder waar. Het werken aan jouw doelen en persoonlijke ontwikkeling vergt immers veel aandacht en energie. Schroom dan ook niet om de nodige hulp te vragen. Ook al gaat het om jouw persoonlijke ontwikkeling, je hoeft het niet alleen te doen.

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces. Het is dan ook niet nodig om jouw doelen in een keer te behalen. Neem de tijd en stel een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Op deze manier creëer je overzicht en bestaat er een grotere kans op het slagen van jouw gewenste persoonlijke ontwikkeling!