Gezonde lucht in huis en op kantoor

Woensdag is officieel de winter voorbij en gaan we de lente in. Dat betekent, de verwarming omlaag en de ramen open. Dat is goed nieuws voor de luchtkwaliteit in huis en de luchtkwaliteit op kantoor. In de winter is de lage luchtvochtigheid namelijk een probleem onder andere door de goed geïsoleerde huizen en kantoren van tegenwoordig. Daarnaast leidt de zuiverheid van de lucht ook onder de wintermaanden. Geen paniek, zowel de luchtvochtigheid als de luchtzuiverheid kunnen op een natuurlijke manier verbeterd worden, maar hoe?
Gezonde lucht in huis en op kantoor

Op deze pagina

Luchtvochtigheid

Wanneer we praten over luchtvochtigheid dan praten we in relatieve en drukken we dit uit in procenten. Dit relatieve cijfer drukt de verhouding uit tussen de waterdamp die in de lucht zit vergeleken met maximale hoeveel waterdamp dat de lucht kan bevatten. Idealiter ligt dit tussen de 40 en 60 procent. Echter, in de winter kan dit al snel onder de 30 procent komen te liggen.

Lucht op natuurlijke manier bevochtigen

Het voor de hand liggende antwoord is een luchtbevochtiger kopen maar Nirvida adviseert liever op basis van meer natuurlijke manieren. Dit vergt net wat meer inspanningen en bewustzijn maar brengt minder kosten met zich mee. Ook zijn deze manieren beter voor mens en natuur.

Bakje met water: dit is de meest traditionele vorm maar werkt er goed. Zet een bakje met water op de verwarming en voilà de luchtvochtigheid verbetert. Handige tip: zet naast je bakje ook een gieter, zo kan ook dat water langzaam verdampen en hoef je minder naar de kraan te lopen.

Afzuigkap: zet de afzuigkap uit tijdens het koken en verhoog zo de luchtvochtigheid in de kamer.

Douchedeur: open de douchedeur na een warme douche en zorg ook zo dat de luchtvochtigheid op de andere verdiepingen verhoogt. Helaas wat minder bruikbaar op kantoor maar misschien wordt het dan toch tijd voor die kantoor douche?

Water verdampende planten: er zijn enkele planten die veel vocht afgeven en daarom goed werken als natuurlijk bevochtiger. Een voorbeeld van zo’n plant is de Peace Lily oftewel de lepelplant. Voor 14 euro heb je er al één van mooie afmeting.

Nadelen van droge lucht

Een droge lucht in huis of een droge lucht op kantoor kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen. De bekende nadelen zijn gebarsten lippen, droge en branderige ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Wat minder bekende nadelen die zeker niet van pas komen op kantoor zijn concentratieproblemen en een koud gevoel bij normale temperatuur.

Het lijkt duidelijk dat het verbeteren van de luchtvochtigheid er voor kan zorgen dat je een stuk minder van de bovenstaande klachten ervaart maar het verbeteren van de luchtvochtigheid op kantoor kan ook nog eens zorgen voor productiviteitsverhoging. De vraag is daarom hoe verbeter je de luchtvochtigheid?

Conclusie

We willen graag onze blogs behapbaar houden en daarom splitsen we dit onderwerp in tweeën. Volgende keer gaan we in op de verbetering van luchtkwaliteit in huis en op kantoor. We geven aan het eind een gezamenlijke conclusie over dit onderwerp. Een kleine spoiler… nergens is de lucht beter dan in de natuur!