Een gezonde leefstijl

We horen deze woorden regelmatig: ‘We moeten gezonder gaan leven’. Net zoals vele andere uitspraken, is dit uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar moet je eigenlijk beginnen als je gezonder gaat leven? Moet je die ene lekkere chocoladereep gelijk de deur uitgooien? Of moet je jezelf nu vier dagen in de week naar de sportschool slepen? Natuurlijk zijn dit mogelijke manieren om je gezondheid te verbeteren, maar gezond eten en meer bewegen is geen garantie voor een langdurig gezond welzijn. Hier is namelijk een duurzame leefstijlverandering voor nodig.

Op deze pagina

Een gezonde leefstijl

Om te begrijpen wat er met een gezonde leefstijl wordt bedoeld, moeten we allereerst kijken naar de definitie van gezond. In het woordenboek wordt gezond omschreven als ‘in goede lichamelijke en geestelijke toestand’. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, reikt een goede gezondheid dus verder dan een goede lichamelijke toestand. Het gaat over het geheel, de fysieke, mentale, emotionele en spirituele toestand moeten in balans zijn.
Een gezonde leefstijl is dus gebalanceerd. Maar wat moet nu eigenlijk in balans zijn? En hoe bereik je dit?

De optimale balans

Met een balans wordt een toestand bedoeld waarin alles in evenwicht is. Denk bijvoorbeeld aan evenveel werk- of rustmomenten en evenveel tijd voor anderen als voor jezelf. Hoewel dit misschien geen grote opgave lijkt, is deze balans bij veel mensen wel verstoord. Misschien heb je dit in eerste instantie helemaal niet door, maar ervaar je er op de lange termijn wel klachten van.

Zowel de klachten als de oorzaken van een verstoord evenwicht verschillen per persoon. Om je leefstijl terug in balans te krijgen, is het dan ook belangrijk om inzicht te krijgen in jouw valkuilen. Waar loop je tegenaan in het dagelijks leven? Waardoor wordt jouw disbalans veroorzaakt?

Veelvoorkomende valkuilen

Hoewel ieder mens anders is en tegen andere dingen aanloopt in het leven, zijn er wel een aantal overeenkomende knelpunten die een disbalans tot gevolg kunnen hebben:

1. Overwerken

In veel huishoudens is werk een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven. Naast dat het een stukje voldoening en dag invulling geeft, is werk ook van belang om jezelf en eventuele naasten in levensonderhoud te kunnen voorzien.

De laatste jaren is werk echter een steeds groter onderdeel van ons leven geworden. Op de werkvloer wordt er steeds meer van ons verwacht en als we eenmaal thuis zijn, kunnen we het openstaande werk toch niet helemaal loslaten. Overwerken komt dan ook steeds meer voor en dat past niet in een gezonde leefstijl. Werk- en rustmomenten zijn immers niet in balans wat invloed heeft op zowel de fysieke als de mentale gezondheid.


2. Diëten

Hoewel diëten vaak wordt gezien als een goede eerste stap op weg naar een gezonde leefstijl, blijkt niets minder waar. Het volgen van een dieet kan op de korte termijn wel voor een gezonde balans zorgen, maar zorgt op de lange termijn juist vaak voor een disbalans. Het dieet en de daarbij opgelegde restricties zijn immers niet wat lichaam en geest nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Daarbij is een dieet vaak niet lang vol te houden, waardoor het evenwicht na een tijdje weer uit balans wordt gehaald en de gezonde leefstijl weer teniet wordt gedaan.

3. Onvoldoende slaap of ontspanning

Bij een gezonde leefstijl hoort een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Gemiddeld spenderen we een derde deel van ons leven aan slapen. Dit lijkt veel en misschien zie je dit wel als kostbaar verspilde tijd, maar voldoende slaap is essentieel voor een goede werking van het brein en het lichaam. Naast dat je lichaam de kans krijgt om zich te herstellen van fysieke bezigheden, verwerken onze hersenen tijdens de slaap ook de opgelopen prikkels van de dag en wordt opgedane kennis opgeslagen. Zonder ontspanning is er dus ook geen ruimte voor inspanning.

Duurzame leefstijlverandering

Om een gezonde leefstijl te bereiken is er een duurzame leefstijlverandering nodig. Dit houdt in dat je op zoek moet gaan naar jouw eigen leefstijl. Leef op een manier die voldoet aan jouw wensen en behoeften en die bij je past. Houd hierbij rekening met werk, sport, sociale contacten en passies. Je zult merken dat het ontwikkelen van een passende manier van leven voor een leefstijl zorgt die je gedurende je hele leven kunt vasthouden. Lichaam en geest komen hierdoor langdurig in de juiste balans waardoor je je zowel fysiek als mentaal gezond zult voelen.

Een gezonde en gebalanceerde leefstijl, een leefstijl die niet klakkeloos overgenomen wordt van iemand anders. Een eigen leefstijl, aangepast aan jouw wensen, behoeften en verplichtingen. Niet de leefstijl van die ene populaire tv-actrice, niet een leefstijl waarmee je tijdens het dagelijks leven continu rekening mee moet houden. Het is een leefstijl op basis van duurzaamheid. Een leefstijl die bij je past, die je je gehele leven kunt aanhouden en die je bovendien gelukkig maakt!