Afvallen is niet perse gezond

Een interessant onderzoek gehouden in 1997 onder de politiedienst van de staat Texas. 10 mannen werden 8 weken op een “dieet” gezet waarin ze maar 1.000 calorieën per dag inname. Het “jojo-effect” in werking.
Afvallen is niet perse gezond

Op deze pagina

Het Jojo-effect

Allereerst wat informatie:

– Vetvrij massa is het deel van het lichaamsgewicht bestaande uit onze organen, botten, vocht en spieren. (Foto: Groene gedeelte).
– Vet massa is het deel van het lichaamsgewicht bestaande uit vetweefsel. (Foto: Rode gedeelte).
– De uitslagen van de metingen zijn in gemiddelde uitgedrukt.
– De drie meetmomenten waren:
“start” (week 0️⃣0️⃣)
“eind” (week 0️⃣8️⃣)
“herstel” (week 1️⃣3️⃣)
– De mannen mochten na de meeting in week 8 (eind) weer naar eigen inzicht herstellen.

Verandering in Levensstijl

Als we de “start” meting en de “herstel” meting vergelijken wordt duidelijk dat de mannen gemiddeld zo’n 5 kilo zwaarder zijn in week 13 dan dat ze waren in week 0. Alhoewel dit een extreem voorbeeld is lijkt het sterk op het alom bekende jojo-effect dat vooral vaak bij crashdiëten voorkomt.

Het lichaam lijkt terug te willen naar het vetvrij massa gewicht van week 0. De makkelijkste manier is de calorie inname te verhogen (overeten). Dit heeft niet alleen terugval maar zelfs een gewichtstoename als gevolg. Misschien is dit jou of een naaste wel eens overkomen.????

Dat is één van de redenen dat wij niet geloven in diëten maar een verandering in de levensstijl, stap voor stap. Focussen op behoud van vetvrij massa door beweging en eiwitinname is daarbij van essentieel belang.????