Wat zijn de beste apps om je slaap bij te houden (en devices)

Voldoende slaap is voor ieder mens onmisbaar, slapen is een van onze belangrijkste levensbehoeften. Het is een moment waarin we ons fysiek en mentaal kunnen opladen om ons dagelijks leven vervolgens op te pakken. Ondanks dat slapen enorm belangrijk is voor onze gezondheid, krijgt lang niet iedereen dagelijks voldoende slaap. Slaapproblemen komen helaas veelvuldig voor. Er zijn diverse manieren waarop slaapproblemen aangepakt kunnen worden. Een van deze manieren sluit goed aan op onze digitaliserende maatschappij. Zogenoemde slaap apps zijn ontwikkeld om je te helpen bij het aanpakken van slaapprobleem. Maar welke apps zijn nu het meest effectief? Hier een overzicht van de beste slaap apps:
smart-watch

Op deze pagina

1. Oura Ring

De meest accurate manier om je slaap te meten is via de app van Oura. In samenwerking met de ring die je om je vinger draagt krijg je gedetailleerde informatie over je slaapkwaliteit. Zo kom je met data als hartslagvariabiliteit (HRV), lichaamstemperatuur en rusthartslag te weten in hoeverre je slaap voor herstel heeft gezorgd. Door deze gegevens te combineren kan de app je advies geven over hoe jij je dag het best invulling kunt geven. Denk hierbij aan advies over het soort training wat je die dag het best kunt doen. Heel erg uitgebreid en nauwkeurig dus, maar gezien het prijskaartje mogelijk niet geschikt als instapmodel.

2. Fitbit

Een Fitbit, ook wel smartwatch genoemd, is een meer betaalbare optie, maar in onze ervaring ook minder accuraat. Door de smartwatch te synchroniseren met de Fitbit-app kunt je jouw slaapgegevens ophalen en bekijken.

De Fitbit-app laat met verschillende details de duur en kwaliteit van je slaap zien. Deze slaapgegevens baseert de Fitbit app via je smartwatch door de hoeveelheid beweging en de hartslag te registeren. Wanneer er dus niet tot nauwelijks beweging wordt gedetecteerd en de hartslag daalt, registreert de app dat je slaapt. Door de kleine verschillen die de app in deze gegevens ziet, worden de verschillende slaapfasen aangegeven die je gedurende de nacht hebt doorlopen. Hierdoor krijgt je inzicht in jouw slaapritme en de diverse slaapfasen die je doorloopt.

3. Pillow

De app ‘Pillow’ is te downloaden vanuit de App Store en dus alleen te gebruiken in combinatie met een apparaat van Apple. De app verzamelt gegevens over je slaap via beweging, geluid en de hartslag en kan gekoppeld worden aan een Apple Watch. Dit is net als de Fitbit een smartwatch, maar dan geproduceerd door Apple. Pillow heeft verschillende functies die betrekking hebben op je slaap. Zo kun je de app enkel en alleen je slaap laten bij houden, maar kun je ook de app opdracht geven om je te wekken op het optimale moment. Ideaal om uitgerust uit bed te stappen. Daarnaast kunt je er ook voor kiezen om geluidsfragmenten op te nemen om eventuele snurk- en slaapgeluiden te kunnen analyseren. De verzamelde gegevens worden uitgezet in een grafiek, waarna de app jouw slaap een kwaliteitsscore zal geven. De eerste stap naar een betere slaapkwaliteit is immers het kennen van jouw huidige kwaliteit van slapen. Met deze informatie kan je aan de slag met onze slaaptips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

4. Autosleep

Naast de app ‘Pillow’ kan de Apple Watch ook gekoppeld worden aan ‘Autosleep’. Ook deze slaap app is dus geschikt voor de Apple Watch-bezitters onder ons. Net als de twee bovengenoemde apps krijgt de apps de meeste gegevens door de smartwatch in bed te dragen. Door gegevens te verkrijgen via je Apple Watch, zal deze app dan ook een realistisch beeld van jouw slaap en slaapkwaliteit geven. De mooie nieuwe functies van de app, zoals een beoordeling van jouw conditie door middel van je hartslag, geeft je nog meer inzicht in de verschillende elementen van jouw slaap.

5. Sleep Cycle

Naast deze vier apps die gekoppeld kunnen worden aan een smartwatch, zijn er ook diverse slaap apps die jouw slaapgedrag vanaf een afstandje analyseren. Dit zorgt er uiteraard wel voor dat je slaap minder accuraat geregistreerd wordt. Sleep Cycle is zo’n app. Gedurende de nacht registreert de app jouw slaap door middel van geluiden. De app vangt geluidsgolven op waaruit bepaald wordt of en hoe diep je slaapt. Daarnaast kan de app ook beweging tijdens de nacht registreren, hiervoor dient jouw telefoon wel op bed te liggen. Het is belangrijk dat je bij het gebruik van deze app je vliegtuigmodus aanzet zodat je de invloed van straling op je slaap verkleint. Sowieso adviseren wij onze leden tijdens hun avondroutine de telefoon op vliegtuigmodus te zetten, lekker rustig.
De verzamelde gegevens worden effectief gebruikt door de wekkerfunctie van de app. Sleep cycle kan je hierdoor wekken op het juiste moment. Door het moment te kiezen waarop je het minst diep in slaap bent, is de kans groter uitgerust en energiek wakker te worden.

Conclusie

Slaapproblemen komen nu eenmaal regelmatig voor, maar dat betekent niet dat we ons erbij neer moeten leggen. Jouw slaapprobleem de baas worden vergt wat tijd, maar met deze slaap apps gaat dit zeker lukken. De apps geven jouw het inzicht wat je nodig hebt. Zie de gegevens en scores als een mogelijkheid voor verbetering maar laat het niet je dag negatief beïnvloeden. Slechte scores hoeven niet te betekenen dat jouw dag weggegooid is, dat heb je nog altijd zelf in de hand.