Wat doet een lifestyle coach?

Lifestyle is een breed begrip waar aan de meeste mensen steeds meer waarde hechten. De lifestyle, oftewel levensstijl, is de manier van leven van een individu of groep. Deze manier van leven is voor iedereen anders en wordt op diverse gebieden geuit. Zoals je je misschien kunt voorstellen, kan je levensstijl ook van invloed zijn op jouw kwaliteit van leven en de mate waarin je vitaliteit ervaart. Het is dan ook niet gek dat we steeds met een kritischere blik naar onze manier van leven kijken en ‘lifestyle’ een bekender en belangrijker begrip is geworden. Er zijn altijd een aantal verbeterpunten op dit gebied waar je mee aan de slag kunt gaan, alleen of in samenwerking met een lifestyle coach. Je hoeft het echter niet allemaal alleen te doen. Maar wat is een lifestylecoach? En wat doet een lifestylecoach?

Op deze pagina

Lifestyle coaching

Zoals eerder gezegd wordt er met ‘lifestyle’ de manier waarop je leeft bedoeld. Dit klinkt misschien nog enigszins vaag, want wat valt hier allemaal onder? En welke verschillende manieren van leven zijn er dan?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat er wat betreft de lifestyle geen goed of fout bestaat. Een levensstijl is simpelweg te vergelijken met een interieurstijl. Net zoals het inrichten van een woonkamer, richt iedereen zijn leven met een andere stijl in. Deze stijl kan door een ander gezien worden als slecht of saai, maar dat betekent niet dat het daadwerkelijk ook slecht of saai is. Ieder mens is uniek en heeft verschillende normen, waarden, interesses en wensen.

Deze verschillen zorgen ervoor dat we allemaal op een verschillende manier met het leven omgaan. De manier waarop we opstaan, eten, bewegen, studeren, werken en weer naar bed gaan, zijn enkele voorbeelden van het dagelijks leven die we naar eigen stijl kunnen inrichten. De één stapt met beide benen uit bed, de ander met het verkeerde been.
Toch hoeft het leven volgens een eigen stijl niet te betekenen dat je jouw eigen lifestyle ook daadwerkelijk gevonden hebt. Het is namelijk van belang om jezelf goed te kennen voordat je je leven een passende richting én levensstijl kunt geven.

Wat is een lifestyle coach?

Het vinden van jouw best passende lifestyle kan een ingewikkelde puzzel zijn. Misschien denk je jouw levensstijl te hebben gevonden door te leven naar jouw interesses en behoeften, maar geeft deze stijl niet de richting aan je leven die je zoekt. Een lifestyle coach is als het ware een coach die je helpt bij het vinden van de juiste puzzelstukjes om uiteindelijk die ingewikkelde puzzel op te kunnen lossen.

Lifestyle coaching kan helpen!

Een lifestyle coach kijkt samen met jou naar eventuele verbeterpunten in jouw manier van leven. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van jouw voedings- en beweegpatroon of het ontwikkelen van een eigen smaak. Het doel hiervan is vooral het bevorderen van jouw fysieke en mentale gezondheid. Hoewel een betere gezondheid vele positieve effecten kan hebben op de kwaliteit van leven, hoeft dit niet altijd te betekenen dat tegelijkertijd de mate van vitaliteit ook verhoogt.

Lifestyle coach versus vitaliteitscoach

Ondanks dat het onderscheid tussen een lifestyle coach en vitaliteitscoach misschien niet heel duidelijk is, verschillen de manieren van coaching wel degelijk met elkaar. Het gaat hier om twee verschillende begrippen. Toch hangen deze begrippen wel met elkaar samen. Een gezonde levensstijl is in onze ogen van belang voor een vitaal leven, maar een vitaal leven hangt niet per definitie af van je gezondheid. Om dit goed te kunnen begrijpen, zijn de definities van beide begrippen onder elkaar gezet:
Levensstijl: een term voor al het gedrag dat invloed heeft op de gezondheid.
Vitaliteit: een fysieke, mentale en emotionele vrijheid waardoor we onszelf kunnen ontplooien en meer uit het leven kunnen halen.

Vitaliteit wordt dus ontkoppeld van een goede gezondheid of factoren die daar invloed op kunnen hebben zoals de leeftijd. Iedereen kan de wens hebben meer uit het leven te willen halen. Of je nu jong, oud, ziek of gezond bent. Je hebt namelijk niks aan een goede gezondheid als je niet weet wat je wil in het leven of de waarde van het leven niet inziet. Liever vrij en geen eten dan een volle buik aan een ijzeren keten!

Duurzame vitaliteit

Het is dus niet zo zwart-wit dat je kunt zeggen dat jouw levensstijl geen invloed heeft op jouw ervaren vitaliteit. We kunnen namelijk stellen dat een gezonde levensstijl hier wel degelijk invloed op heeft en kan zorgen voor het ervaren van duurzame vitaliteit, oftewel een vitaliteit die een lange periode ervaren wordt.

Het is wel zo fijn om na het vinden van een bepaalde mate van vitaliteit, het vitale leven te kunnen voortzetten. Wanneer je van de ijzeren keten losgekoppeld ben, kan het leven op een passende en gezonde manier de fysieke, mentale en emotionele vrijheid behouden.

Gezonde ambitie

Wij gebruiken de term ‘gezonde ambitie’ om deze twee disciplines samen te voegen. Wanneer je een bepaalde ambitie hebt, heb je bepaalde doelen of behoeften die je wilt bereiken en realiseren.

Maar ook bij het najagen van doelen en behoeften is het noodzakelijk om de fysieke, mentale en emotionele vrijheid in de gaten te houden. Als deze vrijheid niet in gevaar komt, spreken we van een gezonde ambitie. Vitaal leven is dan ook alleen mogelijk als je de ambities op een verantwoorde manier bereikt.

Lifestyle coaching is een belangrijk onderdeel van het geheel en kan jouw leven die boost geven die het nodig heeft. Door gezonder te eten en te bewegen, kun je je al veel beter voelen, vooral op het fysieke vlak. Wat ons betreft stopt het hier niet! Ben je naast jouw gedragsverandering ook opzoek naar meer zingeving in het leven? Dan is een vitaliteitscoach iets voor jou. Samen met de coach kijk je naar de oorzaken van jouw opgebouwde gevangenis waardoor je niet optimaal kunt leven. Vitaal leven is absoluut een voorwaarde om volgens jouw eigen gezonde lifestyle te kunnen leven!