Wat is vitaliteit en hoe kun jij Vitaal leven?

Vitaliteit, een begrip dat op vele manieren opgevat kan worden en voor iedereen een andere betekenis heeft. Gezond zijn, oftewel vitaal zijn, staat centraal in ons leven. Toch varieert onze vitaliteit gedurende de jaren en missen we soms een bepaalde mate van vitaliteit. Maar wat is vitaliteit nu eigenlijk? Wat betekent vitaliteit? En door welke factoren wordt vitaliteit beïnvloed?

Op deze pagina

Wat betekent vitaliteit?

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘vita’, wat leven betekent. Vitaliteit wordt dan ook vaak letterlijk vertaald als ‘levenskracht’. Wanneer je vitaal bent, bevat je de kracht om het leven te leven, zowel op de mooie als de minder mooie dagen. Je lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn in balans, waardoor je optimistisch en energiek in het leven staat. Vitaliteit wordt gezien als één van de vijf belangrijkste factoren die van belang zijn om geluk te kunnen ervaren. 

Vitaliteit volgens de Oosterse filosofie

Er bestaan diverse filosofieën over het begrip vitaliteit. Binnen de Oosterse filosofie staat de levensenergie, de prana, centraal en vormt die energie de basis van je leven. Misschien vind je het moeilijk voor te stellen, maar binnen deze filosofie wordt het lichaam gezien als een web vol energielijnen. De manier waarop onze levensenergie door deze energielijnen stroomt, bepaalt dan ook in zekere zin de mate van vitaliteit.

Een vrije stroom van onze levensenergie is belangrijk, een apparaat werkt ook niet wanneer de elektrische stroom onderbroken is. Een blokkade in een van de energielijnen in ons web zorgt dan ook voor een disbalans in de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit is het moment waarop fysieke of mentale klachten zich voordoen en we een bepaalde mate van vitaliteit missen.

Vitaliteit volgens de Westerse filosofie

De Westerse filosofie die zich richt op de levensenergie, wordt ook wel aangeduid met het ‘vitalisme’. Aanhangers van het vitalisme gaan ervan uit dat het ontstaan van de mens en de wereld niet verklaard kan worden met alleen de materiële en chemische werkelijkheid. Deze filosofie kenmerkt zich door de aanwezigheid van een onverklaarbare, oftewel een spirituele kracht. De natuur en het vrije leven staan hierin centraal.

Hoewel de meeste religies zijn gebaseerd op vitalistische overtuigen, beschouwt de moderne Westerse filosofie het vitalisme als achterhaald. Het existentialisme, een vergelijkbare stroming, is hiervoor in de plaats gekomen. Binnen deze filosofische stroming is ieder mens uniek en zelf verantwoordelijk voor zijn leven en geluk. Individuele vrijheid en verantwoordelijkheid spelen hierin dan ook een grote rol. 

Waardoor wordt de vitaliteit beïnvloedt?

Hoewel volgens de bovengenoemde filosofieën vrijheid de sleutel is tot vitaliteit, zijn er meerdere factoren verantwoordelijk voor onze energie en de mate van vitaliteit. Volgens voormalige psychologen als Freud en Reich bevat ieder mens een oneindige hoeveelheid aan psychische energie. Echter kan er door diverse factoren wel een blokkade ontstaan op het pad naar de energie waardoor deze niet te bereiken is. Hieronder volgen een aantal van die factoren:

Chronische Stress

Zoals velen weten, is zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid niet gebaat bij chronische stress. Stress wordt gedefinieerd als een vorm van spanning die veroorzaakt wordt door externe prikkels en gevolgd door een aantal fysiologische reacties. Stress zorgt ervoor dat ons lichaam in staat gesteld wordt om te kunnen vechten of vluchten. Dit is een heel natuurlijk mechanisme en wordt pas problematisch wanneer je lichaam dit constant ervaart. Je kunt je voorstellen dat hier veel energie voor nodig is. Ondanks dat je je niet in een situatie bevindt waarin vluchten of vechten nodig is, gaat een hoop psychische energie hierdoor verloren. Hierdoor is er minder ruimte voor de levensenergie en vitaliteit. 

Repressie

Repressie wordt ook gezien als een flinke energiezuiger van onze levensenergie. Met repressie wordt het onderdrukken van emoties en verlangens naar het onderbewuste bedoeld. Repressie kan bewust of onbewust zowel door jezelf als door een ander opgelegd worden. Repressie heeft grote gevolgen op de sleutel tot vitaliteit, namelijk de vrijheid. Het ontstane gebrek aan vrijheid kost niet alleen veel energie, maar zorgt er ook voor dat we niet opnieuw opgeladen worden met nieuwe levensenergie.

Interne conflicten

Conflicten hebben we allemaal wel eens, niet alleen met anderen, maar ook met onszelf. Het hebben van interne conflicten is dan ook helemaal niet gek, maar kan wel voor negativiteit zorgen. Vaak is het zo dat een intern conflict met jezelf wordt veroorzaakt door een mengelmoes van gevoel en verstand. Je gevoel zegt bijvoorbeeld dat je dat ene stukje taart nog wel lust, maar je verstand laat weten dat je al genoeg taart op hebt vandaag. Het kost vaak veel tijd en energie om het conflict met jezelf op te lossen, want waar doe je nu goed aan? Bovendien komt de mate van vitaliteit niet ten goede door het gebruik van deze energie.

Naast deze drie bovengenoemde begrippen, zijn er nog legio andere factoren die als het ware als een energiezuiger van onze levensenergie worden gezien. Het is vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan welke factoren dit in jouw leven zijn.

Hoe stimuleer je vitaliteit?

Levensenergie heeft iedereen en ondanks dat deze soms opraakt, bestaan er verschillende manieren om ons weer op te laden met nieuwe levensenergie. Hier zijn enkele voorbeelden:

Basis beweging

Dit zal niet de eerste keer zijn dat je dit advies te horen krijgt maar beweging doet echt wonderen. Nu hoef je niet gelijk te gaan zwoegen in de sportschool. Basis beweging krijgen in je dag is gemakkelijker dan je denkt. Zorg ervoor dat je genoeg stappen zet door op dagelijkse basis een wandeling te maken. Buiten zijn, ook op een bewolkte dag, is erg goed voor jouw gemoedstoestand.

Kernwaarden

Een set van duidelijke kernwaarden maakt het mogelijk om te leven zoals je dat voor ogen hebt. Kernwaarden zijn een duidelijk kompas en geven je richting op momenten dat het soms lastig is jezelf te zijn. Het helpt je bij het zetten van duidelijk grenzen en zorgt voor een integeren persoonlijkheid. 

Verse maaltijden

Helaas wordt voeding vaak gezien als iets wat snel tussendoor moet gebeuren. Hierdoor eten we gehaast en bevat het voedsel wat we eten onvoldoende leven. Je lichaam is een levend organisme dat vraagt om verse maaltijden. Eet je vooral voorbewerkte producten dan kost het verteren van dit voedsel meer energie dan dat het oplevert. Geef daarom meer aandacht aan het prepareren van je maaltijden, dit betaalt zich in onze ervaring dubbel en dwars uit!

Kies bewust voor ontspanning

Voldoende ontspanning stimuleert de mate van vitaliteit, of het nu om lichamelijke of geestelijke ontspanning gaat. Om de vitale levenskracht te ervaren is het namelijk van belang om zoveel mogelijk blokkades te genezen en te voorkomen. Dit kan niet zonder fijne momentjes van ontspanning. Neem een momentje voor jezelf om te doen wat je leuk vindt en om simpelweg op te laden.

Een vitaliteitscoach kan helpen

Begrippen als het vitalisme of vitaliteit krijgen vooral aandacht in de arbeidssector. Er wordt daarbij vooral ingegaan op groei en harmonie, belangrijke factoren voor de vitaliteit van een bedrijf. Hoewel deze vitaliteit ook belangrijk is, verdient de groei en harmonie van het individu ook meer aandacht. Wat is vitaliteit en wat betekent dit voor jou? Een vitaliteitscoach helpt je met het verhogen van jouw levensenergie door te focussen op vlakken als: beweging, mind state, ontspanning en voeding. Voldoende levensenergie is de sleutel tot een gelukkig leven!

Hulp nodig van een van onze vitaliteitscoaches? Maak hier gratis kennis met ons!