Wat is een vitaliteitscoach?

Vitaliteit is een belangrijk begrip in ons leven. Een bepaalde mate hiervan is noodzakelijk om zinvol en gelukkig te kunnen leven. Maar vitaal leven, oftewel vol energie en optimisme leven, is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Verschillende factoren zoals stress en ziektes kunnen de mate van vitaliteit beïnvloeden en verminderen. Om het leven optimaal te kunnen leven, is het dan ook fijn dat jouw levenskracht zich zo snel mogelijk weer herstelt. Het vergt misschien wat energie, maar het boosten van jouw levenskracht is niet onmogelijk. Het leven is een krentenbol, met af en toen een hard stukje. Maar wees niet bang, want je hoeft dit niet alleen te doen. Je kunt allerlei hulptroepen inschakelen om jouw vitaliteit weer terug te vinden, denk bijvoorbeeld aan een vriendin, familie of een vitaliteitscoach. Maar wat is een vitaliteitscoach eigenlijk? En wat doet een vitaliteitscoach precies?

Op deze pagina

Wat is een vitaliteitscoach?

Zoals de naam al doet vermoeden, helpt een vitaliteitscoach je met het trainen van jouw vitaliteit. Om voldoende vitaliteit in het leven te ervaren, zijn bepaalde vaardigheden nodig die niet op school te leren zijn.

Vanuit huis krijg je bovendien ook niet altijd dé tools mee om goed om te kunnen gaan met tegenslagen en om onder elke omstandigheid naar je eigen geweten te blijven luisteren. Dit is een kwestie van leven, ontdekken, vallen en opstaan.

Het gebrek aan vitaliteit wordt veroorzaakt door een gebrek aan ‘levensenergie’. Een vitaliteitscoach helpt mensen hun levensenergie te hervinden en vergroten. Inspireren, motiveren en enthousiasmeren staan hierin centraal. 

Wat doet een vitaliteitscoach?

Zoals gezegd probeert een vitaliteitscoach samen met jou het vlammetje van jouw levensenergie weer aan te steken. Dit brandende vlammetje zal jou de kracht en energie geven om te leven, zowel op het werk als daarbuiten. Samen met de vitaliteitscoach doorloop je de zoektocht naar jouw vitale balans. Jullie gaan op zoek naar de juiste aanpak om jouw mentale én fysieke gezondheid te verbeteren. In deze zoektocht spelen deze begrippen onder andere een rol:

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een brede term die de ontwikkeling van diverse gebieden omvat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van zelfbewustzijn, identiteit en talenten. Ook het verbeteren van de kwaliteit van leven hoort hierbij. Maar hoe makkelijk het ook klinkt, het persoonlijk ontwikkelen van jezelf is geen eitje. Het kan zijn dat je nog niet weet wat kwaliteit van leven voor jou inhoudt of dat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen. Een vitaliteitscoach stimuleert niet alleen de persoonlijke ontwikkeling, maar helpt je ook bij het in kaart brengen van het pad dat bewandeld dient te worden. 

Mentale veerkracht

Om een bepaalde mate van vitaliteit te bereiken, is het ook van belang dat je voldoende mentale veerkracht bevat. Dit wil zeggen dat je het vermogen hebt te herstellen na een periode van stress of tegenslag. Dit houdt niet in dat je negatieve emoties nooit meer mag voelen of er zo snel mogelijk vanaf moet zien te komen. De basis van mentale veerkracht is het accepteren van deze nare en verdrietige gevoelens om vervolgens na het ervaren van deze gevoelens weer jezelf of zelfs een betere versie van jezelf te worden.

Een vitaliteitscoach helpt je in het proces van moeilijke emoties voelen en accepteren. Daarbij krijg je tools aangereikt om op een gezonde en vitale manier met deze gevoelens om te gaan. We zijn namelijk snel geneigd om sterk te blijven en allerlei emoties naar de achtergrond te verbannen. Toch is dit niet de manier om veerkrachtig in het leven te kunnen staan, zonder regen is er geen groei.

Stressreductie

Stress, iedereen kent het wel. Het is een mate van spanning waarbij het lichaam reageert met een staat van paraatheid. Door deze paraatheid ben je in staat om in onveilige situaties te kunnen vluchten of vechten. Wanneer er echter geen sprake is van een onveilige situatie, maar je lichaam wel in een staat van paraatheid is, kan de spanning te veel worden met alle gevolgen van dien.

Stressreductie, oftewel het verminderen van stress, is dan ook meer dan belangrijk. Een lange periode van stress is van grote invloed op je veerkracht, gezondheid en dus op je vitaliteit.

Een vitaliteitscoach gaat op zoek naar de oorzaken van de stress die je ervaart. Wat maakt nu dat je zo gespannen bent? Komt dit altijd voor op een bepaald moment van de dag? Na inzicht te hebben gekregen in de stressfactoren, kan er samen met de vitaliteitscoach stap voor stap aan een passende oplossingen worden gewerkt.

Conclusie

Een vitaliteitscoach is er voor iedereen die op zoek is naar meer geluk, veerkracht, stabiliteit of energie in het leven. Hoewel sessies met een vitaliteitscoach nu voornamelijk ingezet worden op de werkvloer en in bedrijven, is er ook naast de arbeidsmarkt vraag naar. Je vitaliteit laat je niet achter in je bureaulaatje op het werk, maar neem je gewoon mee naar huis.

Samen met een vitaliteitscoach kijk je op een holistische manier naar jouw leven en gezondheid. Lichaam én geest worden meegenomen in het gehele plaatje waardoor er niet alleen sprake is van een tijdelijke verandering, maar een verandering voor het leven. Vitaliteit betekent niet voor niets ‘levenskracht’. Tijdelijke aanpassingen in gedrag zullen geen duurzaam geluk als gevolg hebben. Tevens zal een probleem ook niet opgelost worden zonder de oorzaak ervan te achterhalen en aan te pakken. Maar wees niet getreurd, voor elke naald heb je een draad. Je moet hem soms alleen even terugvinden!