Verantwoorde Avond Snacks

Heb jij voor 7 uur je avondeten achter de kiezen? Dan is het niet gek dat je voor het slapen nog trekt krijgt. Een van onze leden vroeg zich daarom af wat voor snack hij het best voor zichzelf kan klaarmaken op dat moment. Voordat we daar aan toe komen, eerst even wat algemene kennis.
Verantwoorde Avond Snacks

Op deze pagina

Fabel

“Van laat eten word je dik..” Dit is een statement dat niet waar blijkt te zijn. Het onderzoek dat deze overtuiging de wereld in heeft geholpen is namelijk niet betrouwbaar gebleken. Het is daarom niet erg om na het avondeten je trek te stillen met een verantwoorde avond snack.

Wat kan je beter vermijden?

Ongezonde snacks als chips, chocolade en koekjes zijn geen goede keus. Niet alleen omdat ze relatief hoog zitten in calorieën maar vooral omdat ze niet de voedingswaarde geven die je lichaam nodig heeft voor je herstel. Daarnaast verhogen de toegevoegde suikers je bloedsuikerspiegel met verstoring van slaaprust als gevolg.

Ook cafeïne een paar uur voor het slapen is geen goed idee. Ook al zijn er veel mensen die prima in slaap komen met een kop koffie, feit blijft dat er cafeïne het systeem binnenkomt en de slaapkwaliteit kan beïnvloeden. Ook in pure Chocola zit cafeïne net zoals in verschillende soorten thee, hou je van thee in de avond neem dan kruidenthee.

Eerst gezond dan detail

Heb je moeite met inslapen dan is het in eerste instantie belangrijk dat deze bovenstaande producten niet voor het slapen worden genuttigd. Wil je nog een stap verder gaan dan zijn er ook verschillende voedingsproducten die je helpen bij het inslapen. Welk merkbare effect dit heeft hangt af van de persoon. Ga daarom altijd zelf hiermee aan de slag en analyseer het resultaat.

Aandachtspunten

Nu gaan we kijken wat voor verantwoorde snacks je het best kan eten. Het is belangrijk om de volgende dingen in acht te nemen bij het kiezen van een gezonde snack.

  • Lichte snack
  • Makkelijk verteerbaar
  • Geen toegevoegd suiker
  • Kleine portie (het is geen extra maaltijd)
  • Vezelrijk

De reden dat we niet perse eiwitrijk adviseren is omdat de exacte timing van eiwitinname maar weinig meetbaar effect blijkt te hebben op de spierhypertrofie. Het is veel belangrijker om te kijken naar het totaal aantal eiwitten dat je binnenkrijgt op een dag. Als dat betekent dat je een eiwitrijke avondsnack moet nuttigen dan is dit natuurlijk goed mogelijk.

Amandelen

Een handje amandelen is een goede keuze zo vlak voor het slapen. Deze noot wordt vaak als verzadigend ervaren en bevat magnesium en tryptofaan. Tryptofaan helpt je lichaam om melatonine aan te maken, het hormoon dat essentieel is voor het regelen van de slaapcyclus.

Crackers

Volkoren crackers zijn vezelrijk en kunnen met een heerlijk humuslaag goed fungeren als gezonde avond snack. Je kan humus goed afwisselen met Hüttenkäse voor tevens een licht verteerbare snack.

Magere kwark

Deze vorm van zuivel is licht verteerbaar en ook hier zit Tryptofaan in. Leuk je kwark wat op met een banaan of een lik pindakaas maar hou de toegevoegde suikers erin laag.

Conclusie

Nu kun je met een gerust hart een verantwoorde snack eten wanneer je trek krijgt in de avond. De eerste stap blijft het vermijden van eten en drinken dat je cellen niet voedt. Vanuit daar kun je met stapjes werken naar een nog gezondere levensstijl.