Luchtzuiverheid Verbeteren

Vorige keer hebben we het gehad over de Luchtvochtigheid in huis en op kantoor, nu gaan we in op de luchtzuiverheid.
Luchtzuiverheid Verbeteren

Op deze pagina

Luchtzuiverheid

We vertelde in de vorige blog dat planten in huis bruikbaar kunnen zijn bij het regelen van de luchtvochtigheid. Planten voegen echter nog veel meer toe aan het huishouden of kantoor. Zo worden planten in verband gebracht met de verlaging van stress en een verbeterde luchtzuiverheid. Dat laatste punt gaan we nu verder belichten.

De Gouden Planten Combinatie

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de luchtzuiverheid binnen vier muren en welke plantencombinatie hier het best verbetering in brengen. Als je daarover een TED talk wilt kijken (4min) dan kan dat hier. De volgende planten combinatie zou goed kunnen bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit:

  • Goud Palm: CO2 —> O2 overdag, 4 planten per persoon (zet deze plant om de 3-4 maanden even buiten).
  • Vrouwentongen: CO2 —> O2 ‘s nachts, 6-8 planten per persoon.
  • Draken Klimop: verwijdert verschillende soorten chemicaliën.

Er is goed over nagedacht welke planten CO2 naar zuurstof converteren en op welk moment ze dit doen. De Goud Palm en Vrouwentong spelen hier een centrale rol in. Daarnaast zorgt de Draken Klimop dat er schadelijke chemicaliën uit de lucht worden gehaald. Maar hoe komen deze chemicaliën eigenlijk in de lucht?

Ontgassing

Ken je het, je laat een product thuisbezorgen, je opent de doos en het product ruikt nog helemaal “nieuw”. Dit wordt soms ervaren als een lekkere geur maar helaas bestaat deze geur onder andere uit chemische stoffen die in het ontgassing proces van de eerste maanden zich losmaken van het product. In het Engels wordt dit proces ‘off-gassing’ genoemd’.

Als je deze geur wel eens hebt geroken dan is er natuurlijk niets aan de hand. Langdurige blootstelling kan echter wél gevolgen hebben. Het ontgassing proces komt voor bij de aanschaf van nieuwe meubels en een nieuw tapijt. Maar gebeurt ook wanneer het huis opnieuw wordt geverfd.

Je kan dit vermijden door tweedehands spullen te kopen, door je nieuwe items de eerste maand in een garage zetten of door producten te kopen met certificaten die aangeven dat ze niet tot nauwelijks ontgassen.

Conclusie

Tot slot is luchtcirculatie binnenshuis of op het kantoor van noodzakelijk belang. Vergelijkbaar met stilstaand water is stilstaande lucht niet bevorderend voor de zuiverheid. Zorg er daarom voor dat je regelmatig ramen tegen elkaar openzet of gewoonweg een fan aanzet om de circulatie een handje te helpen.

Stel jezelf eens voor dat er een ruimte zou zijn waar je een goede luchtcirculatie hebt, genoeg planten om zuurstof te produceren en geen ongewenste chemicaliën in de lucht. Dat zou mooi zijn toch? Gelukkig bestaat er zo’n ruimte en dat is de volle natuur bij jou in de buurt. Het is heerlijk weer dit weekend, geen excuus om niet even te genieten van de schone en frisse lucht bij jou in de buurt!