Een holistische kijk op de gezondheid

Je gezondheid kun je op allerlei manieren benaderen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar je bewegings- en voedingspatroon of naar de mate van sociale contacten. Er is geen juiste of onjuiste manier om naar je gezondheid te kijken, het gaat vooral om de gewenste doelen en resultaten hiervan. Een relatief onbekende maar interessante kijk op gezondheid is de holistische visie. Deze visie begint steeds meer terrein te winnen en dat is niet voor niets. Maar wat houdt een holistische kijk op je gezondheid nu in?

Op deze pagina

De holistische visie

Om een holistische benadering goed te begrijpen, is het van belang om naar de definitie te kijken. In het woordenboek wordt holistisch ook wel omschreven als allesomvattend. Iemand die iets op een holistische manier bekijkt, kijkt naar het geheel en niet naar de som van de losse onderdelen waaruit het is opgebouwd. Dit klinkt misschien nog als abracadabra, maar deze visie wil eigenlijk zeggen dat alles met elkaar samenhangt, dat iets niet bekeken of geanalyseerd kan worden zonder naar het geheel te kijken.

Een holistische leefwijze

Je leefwijze, oftewel je manier van leven, kun je uiteraard ook op een holistische manier benaderen. Deze holistische benadering heeft in veel gevallen een positief effect op de gezondheid. Dit komt doordat er niet wordt gefocust op een specifieke klacht, maar op het geheel van factoren die hierbij een rol spelen. Je ziet jezelf als een eenheid, een eenheid van fysieke, mentale, emotionele en spirituele factoren.
Volgens de holistische benadering ben je pas gezond, voel je je vitaal en zit je gewoonweg lekker in je vel wanneer de ingewikkelde puzzel van al deze factoren in elkaar past en in balans is. Maar hoe voltooi je die puzzel nu? Waar haal je de missende puzzelstukjes vandaan?

Zoals gezegd gaat een holistische aanpak ervan uit dat niets op zichzelf staat, alles is in samenhang met elkaar. Jouw fysieke, mentale, emotionele en spirituele gesteldheid hebben allemaal invloed op de energiestroom in het lichaam, de stroom van energie waardoor we ons gezond voelen. Wanneer je je gezondheid wilt verbeteren, heeft het dus geen zin om je volledige aandacht op je voedingspatroon of gemoedstoestand te leggen. De verbetering die hierin misschien mogelijk is, wordt namelijk veroorzaakt door een bepaalde blokkade in jouw energiestroom. Je kunt de symptomen van deze blokkade bestrijden, maar daarmee pak je niet de boosdoener aan. Wat maakt nu dat je geen gevarieerd voedingspatroon aanhoudt? Wat zorgt ervoor dat je zo verdrietig bent?

Energetische blokkades 

Iedereen kent het wel, soms voelen we ons nu eenmaal niet zo fit. We voelen ons lusteloos, somber en misschien beginnen we wel te twijfelen over onze gezondheid. Want zo gezond voel je je immers helemaal niet.
Dit gevoel wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een of meerdere blokkades in jouw energie. Jouw energie kan niet meer vrij rond stromen, waardoor je het gevoel krijgt dat je op fysiek, mentaal, emotioneel of spiritueel vlak iets tekortkomt. Je mist dat ene belangrijke puzzelstukje.


Zoals gezegd is het achterhalen van deze blokkade niet altijd makkelijk. Wanneer we ons verdrietig voelen, doen we er immers alles aan om dit gevoel zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar zoeken we niet altijd een oplossing voor datgene wat het verdrietige gevoel veroorzaakt. Volgens de holistische aanpak is dit niet de manier om de puzzel te voltooien. Een lekkend gat dicht je echter ook niet door het water op te vangen met een emmer.

Tips voor een holistische balans 

Ondanks dat het leven onverwachte situaties kent, kun je ervoor kiezen om holistisch gezond te leven en te blijven. Door inzicht te krijgen in jouw valkuilen en kwaliteiten, kun je jezelf de nodige energie geven die nodig is om gezond te worden en te blijven. Hier zijn enkele tips:

1. Uit je emoties

Het voelen van emoties kost bergen energie. Het is dan ook begrijpelijk dat je nare en moeilijke emoties niet altijd toe wil laten, want hoe moet je hiervoor de energie opbrengen? Toch kost het onderdrukken van emoties veel meer energie dan het uiten van al je gevoelens. Je zult merken dat het uiten van emoties op de lange termijn voor meer energie en levenslust zorgt.

2. Beweeg

Lichaamsbeweging kan een goede manier zijn om fysieke, mentale, emotionele en spirituele spanning los te laten. Misschien verwacht je het niet zo snel, maar uit onderzoek blijkt dat regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor meer energie. Door het bewegen worden je hersenen en andere lichaamsprocessen namelijk geactiveerd waardoor je je veel fitter en gezonder gaat voelen.

3. Ga op zoek naar jouw passie

Het hebben van een passie, ook wel omschreven als een intens verlangen, heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Want doen wat je fijn vindt, waar je blij van wordt, wat je inspireert en motiveert en bovendien voldoening geeft, zorgt voor een eindeloze hoeveelheid aan energie.

Kijken naar het geheel, dat is waar holistisch benaderen om draait. Je vindt het juiste puzzelstukje niet in een bak vol willekeurige stukjes. Je hebt je puzzel nodig om dat ene missende stukje op te kunnen sporen. Je bent een eenheid die pas gezond is wanneer de totaliteit in harmonie en balans is.